De ce să cumperi un coniac de colecție, de calitate?

Dacă vrei să faci un cadou unei persoane deosebite, care are gusturi rafinate și este un om care apreciează calitatea și frumosul, atunci poți incercă să îi cumperi un coniac de calitate. Dacă ești chiar tu acea persoană, atunci înseamnă că ai ajuns să cunoști beneficiile unei băuturi unice, savuroase, calde și înmiresmate precum un coniac de excepție. Fie că îți place gustul cu profil aromatic deosebit, care poate să fie echilibrat, compus din arome florale ori note fructate, fie că îți place mirosul emanat, care se aseamănă cu o cascadă de note vibrante sau subtile, sau poate apreciezi finish-ul care este lung dar delicat în același timp, toate acestea sunt motive perfect plauzibile pentru a cumpăra un coniac de calitate. În plus, o băutură de colecție vine la pachet și cu un ”ritual” pe măsură.

De la desfacerea sticlei, a dopului, turnarea într-un pahar de cristal, combinarea băuturii cu un cub de gheață (sau nu), mirosirea băuturii și nu în ultimul rând, savurarea acesteia, toate aceste acțiuni enumerate pot avea rol terapeutic și pot transforma degustarea în ceva magic.

Coniacuri de colecție

1. Courvoisier BEST CHOICE

Gustul său intens, este îmbunătățit de vechimea sa în butoaiele de stejar, acolo unde coniacurile de calitate sunt ținute la maturare timp de câțiva ani, reușind astfel să iasă în față prin vitalitatea gustului său care denotă o alură puternică și impresionantă încă de la o primă analiză. Coniacul Courvoisier VSOP 40% 0.7L, are o compoziție unică, deoarece producerea sa, se bazează pe un sortiment de coniacuri importante și care amestecate într-un stil aparte, reușesc să ofere un gust de neegalat.

Video Courvoisier

2. Hennesy XO PREMIUM

Creat de către Maurice Hennessy în anul 1870 pentru cercul sau de prieteni, Hennessy X.O. a fost primul coniac clasificat că X.O, sau „Extra Old”, datorită timpul extins de maturare. Sortimetul combină elegant peste 100 eaux-de-vie obținute din regiunea Cognac, învechite până la 30 de ani. Blendul obținut are un caracter bogat și robust, dezvăluind constant și treptat o serie arome diferite de la note dulci la accente lemnoase. Mirosul are note dulci de stafide și fructe uscate, lemn de stejar, ciocolată, iar ca și gust, are o arome hipnotizantă de fructe proaspete și uscate, note lemnoase, nuci, cacao, condimente.

Video Hennesy XO

3. Remy Martin LA BUGET

Rémy Martin VSOP a fost produs pentru prima dată în anul 1927. Coniacul este obținut prin combinarea unor eaux-de-vie din renumitele regiuni viticole Grand Champagne (55%) și Petit Champagne (45%), din Cognac, Franța. Un procent de 97% este distilat din struguri Ugni Blanc. De asemenea, băutură conține și un procent mic de eaux-de-vie distilat din strugurii Colombard și Folle Blanche. Rémy Martin VSOP este un coniac puternic, bine echilibrat și elegant, a cărui versatilitate este potrivită pentru a fi savurat simplu sau amestecat în cocktail-uri.

Video Remy Martin

4. Cognac Pierre Ferrand Selection des Anges 41.8% 0.7L

Pierre Ferrand Selection Des Anges, țară de origine Franța, din regiunea Cognac, cu 41.8% alcool, se numară printre cele mai aromate cognacuri din lume. O băutură fină ce învăluie simțurile cu miros de iasomie, caprifoi, ciocolată, nuci și aroma de fructe de vară coapte, șofran, ghimbir și nucșoară. Aspect: chihlimbar auriu. Miros: iasomie, caprifoi, nuci, ciocolată, vanilie, curry. Gust: fructe confiate, mirodenii, șofran, ghimbir, nucșoară. Se recomandă să fie servit simplu, în cocktail cu sau fără gheață.

Video Cognac Pierre Ferrand Selection des Anges 41.8% 0.7L

5. Coniac MARTELL XO, 0.7L 40%

Cu designul său îndrăzneț și gustul intens, Martel XO este expresia spiritului temerar al lui Maison Martell. Martell XO este imediat ușor de recunoscut datorită gustului său intens și datorită designului contemporan și îndrăzneț al sticlei. Un amestec faimos de Grande Champagne și Borderies eaux-de-vie, acest coniac are o personalitate îndrăzneață și carismatică care se reflectă în sticla să cu curburi remarcabile. Culoarea sa de chihlimbar, cu tonuri mahon, alături de cutia special creata contribuie la imaginea sa vintage.

Video Coniac MARTELL XO, 0.7L 40%

6. METAXA PRIVATE RESERVE SINGLE BATCH BRANDY 0,7L

Fiecare picătură din această băutură splendidă, Metaxa Private Reserve, dezvăluie aromele seducătoare ale vinurilor muscat şi a distilatelor de vin învechite timp de 30 de ani. Metaxa Private Reserve este o băutură complexă, cu gust intens şi textură catifelată, caracterizată de un rafinament aparte. Sortimentul se adresează celor care preferă băuturile elegante, aproape aristocratice şi poate fi savurat simplu sau cu un cub de gheaţă. Este o băutură exclusivistă, cu o sticlă cu un design pe măsură.
 

Video METAXA PRIVATE RESERVE SINGLE BATCH BRANDY 0,7L

7. Cognac Pierre Ferrand Ambre 40% 0.7L

Pierre Ferrand Ambre Cru de Cognac este un distilat din struguri tradiționali Ugni Blanc, plus struguri rari Colombard, maturat special în butoaie de stejar Quercus Sessiliflora. Notelor florale intense și delicioase datorate soiurilor de struguri folosiți, li se adaugă note subtile și catifelate de vanilie de la maturarea în butoaiele de stejar specifice. Aspectul băuturii este de un galben auriu spectaculos. Mirosul emanat este de mere, pere și iasomie, iar gustul este de format dintr-o combinație de vanilie, trandafir, violete, caise și prune.

Video Cognac Pierre Ferrand Ambre 40% 0.7L

8. Coniac, Brancoveanu XO 0.7l

Producerea vinarsului este un meșteșug străvechi în România, care se transmite din generație în generație. Elementele care fac vinarsul special și unic sunt varietățile locale de struguri din care se obține acest distilat de vin, procesul de distilare în sine, dar și procesul de maturare în butoaie aduse din Franța și în butoaie de stejar din zona munților Carpați. Vinarsul poate fi considerat cel mai bun ambasador al distilatelor de vin pentru ca pe întreagă durată a procesului de producție nu este permisă adăugarea niciunui alt ingredient.


Întrebări despre coniacurile de colecție

Cum se produce un coniac de colecție?

Producerea unui coniac de colecție presupune obținerea unui vin de calitate (doar din strugurii recoltați regiunea cu același nume), apoi distilarea acestuia după metode stricte, apoi învechirea produsului numit de francezi eau-de-vie, iar apoi cupajarea (sau amestecarea) acestuia.

Ce fel de butoaie sunt folosite la producere?

Coniacul se maturează doar în butoaie de stejar cu capacitatea între 500 și 550 litri, confecționate din lemnul speciilor Quercus sessiliflora și Quercus pedunculata. Toți arborii din lemnul cărora se fac butoaie trebuie să provină din pădurile din Limousin sau Tronçais.

Câți ani este păstrat în butoaie?

Timpul schimbă această băutură nobilă, înmuindu-i gustul, îngroșându-i culoarea și făcându-i aromă mai subtilă. Un coniac de colecție ar trebui să aibă, în mod normal, cel puțin 6 ani într-un butoi de stejar. Coniacul XO (extra old) poate ajunge și la 20 de ani.

În ce fel de pahare se consumă?

Coniacul se consumă în pahare tip lalea (cele mai late în partea de jos și mai înguste în partea de sus), sau din pahare rotunde, asemănătoare unui balon, iar deși gustul nu va fi diferit dacă folosim alt pahar, aroma va fi mult mai puternică dacă îl servim corespunzător.

Ce anume îi oferă culoarea distinsă?

Culoarea coniacului diferă în funcție de vechimea acestuia: Cu cât este mai închis la culoare, cu atât este mai vechi. Culoarea începe să se transfere băuturii în prima parte a procesului de maturare, și când lemnul transferă băuturii taninul, gustul și culoarea.


Cât de util a fost articolul?

Poate te mai interesează și:

Căutam colaboratori
Dacă te pricepi la scris sau research, te invităm în echipa noastră.
Poți lucra de oriunde ai acces la internet.
Află mai multe