Cea Mai Bună Sobă De Gătit pe Lemne

Cea mai bună sobă de gătit pe lemne

Modificat la 29 iulie 2021
Articol evaluat de 123 ori:
Pagină realizată de:
Nicolae Filimon
Nicolae Filimon

De ce să alegi o sobă de gătit pe lemne?

Sobele de gătit pe lemne sunt soluțiile ideale pentru orice spațiu care nu are acces la o sursă de gaz, pentru casele de vacanță sau pentru oricine are nevoie de mâncare gătită la foc pe lemne. Așadar poți monta o astfel de sobă oriunde poți atașa echipamentul la o instalație de aerisire sau într-o încăpere dedicată gătitului pe timp de vară.

Poate o căsuță la țară sau la o casă de vacanță unde nu vrei să plătești lunar facturi de gaz char și pentru lunile în care nu folosești acele spații. Mai mult, acestea sunt construite astfel încât să satisfacă orice nevoie în materie de încălzire sau de gătit, întrucât sunt echipate cu plite și cuptor. Astfel poți prepara de la o cafea fiartă până la fripturi sau mâncăruri complicate pentru mese în familie.

Mulți sunt de părere că o sobă pe lemne poate fi o metodă bună de încălzire din mai multe motive. Cea mai bună sobă pe lemne, poate să îți încălzească întreaga casă cu minimum de consum de lemne, sau îți poate permite să gătești pe ea în timp ce oferă încălzire în încăpere, profitând astfel la maxim de energia termică.

Sobe de gătit cu plită pe lemne

Cel mai bun

Soba pe lemne cu plita si cuptor ECO 40 ZILAN, Evacuare dreapta, Diametru evacuare 130 mm

 • Fabricată din materiale de înaltă calitate
 • Greutate redusă
 • Ușor de instalat
 • Asigură o temperatură optimă
 • Simplu de utilizat
Verifică prețul

Soba pe bază de lemne și cuptor încorporat se încălzește rapid și își menține temperatura pentru un timp îndelungat. Ca dimensiuni aceasta are 800 x 450 x 600 mm (600 mm fiind înălțimea sobei), diametrul burlanului fiind 130 mm, iar greutatea sobei atingând 50kg. Aceasta are o putere termică de 5.5kW. Partea superioară a sobei este fabricată din fontă, iar părțile laterale sunt realizate din tablă emailată și samotată în spațiul de ardere. Este un model performant și cu un design modern caracterizat prin eficiență, ecologie dar și economie. Dimensiunea cuptorului este 400 x 200 x 400 mm.

la buget

Soba pentru gatit Fantazia Maron 6 KW Dreapta 270122

 • Fabricată din materiale de înaltă calitate
 • Greutate redusă
 • Simplu de utilizat
 • Ușor de instalat
 • Nu ocupă mult spațiu
Verifică prețul

Vremea rece este în plină forță, iar temperaturile de afară nu mai sunt la fel de mângâietoare precum cele din anotimpurile plăcute și călduroase de vară sau primăvară, de aceea o sobă, precum aceasta, Fantazia Maron, pe lemne pentru gătit este un sistem de încălzire folosit de sute de oameni. Resursa utilizată pentru încălzire este fie lemnul, fie cărbunele, deasupra căruia există un cuptor încorporat. Timpul necesar pentru încpălzire este mic. Materialul de bază este fontă, per total soba având o greutate de 60 kg.

Premium

Masina de gatit, Prity 1P34 pe postament pentru gatit, 80x75x45 cm

 • Pentru podea
 • Rezidențial
 • Din oțel
 • Putere nominală 10 kW
 • Randament 77%
Verifică prețul

Acest produs poate încălzi 153m³ de aer la o casă izolată sau 111m³ de aer la o casă neizolată, ceea ce însemană că are un randamentul de 77%, foarte bun pentru un astfel de aparat. Mașina de gătit are 2 plite, din care o plită este din fontă, pe care se poate realiza mîncare și cealaltă este din oțel, folosită doar pentru încălzire. Această sobă are postament pentru depozitarea lemnelor, iar datorită ușii mari se pot introduce destule lemne în interiorul camerei de ardere. Dimensiunea cuptorului este perfectă, nici prea mare, nici prea mică, de 345x380x200mm.

Soba pentru gatit Grand Fantazia Maron 7.5 KW Dreapta 270124

 • Sobă cu deschidere pe dreapta
 • Putere mare de 7.5 KW
 • Ușor de montat
 • Multe sertare
 • Încălzire rapidă
Verifică prețul

În cazul locuințelor mai mari, cum sunt casele, unde o metoda tradițională și încă destul de comună este cea a sobei pe lemne pentru gătit. Poți prepara unele dintre cele mai îndrăgite și tradiționale rețete ale bunicii pe soba pe lemne cu plita și cuptor, cu evacuare dreaptă. Caracterizată printr-un puternic stil rustic, soba este făcută 100% din fontă și are o putere nominala de 7.5 KW. Mai mult, poate fi amplasată cu ușurință chiar și în spații mai mici, întrucât lungimea este de 500 cm, adâncimea de 150 cm și greutatea nu depășește 50 kg.

Soba Masina Gatit Bucatarie Maro Lemne Plita Fonta Evacure Partea Dreapta Diametru 130mm Dimensiuni 78 x 43 x 74 cm 6kw

 • Fabricată din oțel
 • Simplu de instalat
 • Greutate redusă
 • Alimentare cu lemn
 • Nu ocupă mult spațiu
Verifică prețul

Dacă nu dorești și nu simți necesitatea să ai o centrală termică în casă, cea mai bună alegere ar fi o sobă. Soba de gătit Beldeny tip A pe lemne nu este bună numai la gătit, dar poate fi utilizată și pentru încălzirea locuinței tale. Are o putere de încălzire de 6kW, deci trebuie montată într-o cameră sau bucătărie mai micuță, pentru a putea asigura temperatura necesară în casă și pentru a găti în paralel. Soba Beldeny tip A este confecționată din materiale de calitate, cum ar fi oțelul și emailul, samotată în interior cu plăci de vermiculit și dispune de plită din fontă cu 3 ochiuri și cuptor, care are un geam termorezistent prin care poți urmări procesul de pregătire a mâncării tale preferate. Datorită puterii de încălzire, mâncarea va avea o aromă mai îmbietoare, iar timpul petrecut la plită va fi mai plăcut și mai rapid. Soba este disponibilă în două culori, maro și negru, care se potrivesc la orice design. Având dimensiunile de 78 x 43 x 74 cm și 44 kg, soba nu va ocupa mult loc și nu va îngreuna mișcarea în casă. Aceasta vine cu picioarele demontate, dar cu șuruburile aferente montării acesteia; dar și cu burlan, care măsoară 130 mm.

Întrebări despre sobele de gătit pe lemne

Ce putere are o sobă de gătit pe lemne?

Cele mai bune sobe pe lemne se cunosc după puterea lor de încălzire, însă aceasta trebuie să corespundă capacității sistemului și să fie stabilită conform spațiului unde va fi amplasată soba. Odată ce știi care este necesarul de putere pentru camera unde vrei să instalezi soba, te poți orienta după un model cu o putere nominală adecvată. Modelele de sobe de pe piață au o putere cuprinsă între 5Kw ȘI 10 Kw. Trebuie să ții cont și de faptul că acest parametru se referă la nivelul maxim de putere pe care îl garantează producătorul în condiții optime de utilizare continuă a sistemului.

Ce suprafață poate încălzi o sobă de gătit pe lemne?

O sobă pe lemne este cu 77% mai economică decât o centrală electrică, cu 29% decât o centrală pe gaz și cu 50% decât o centrală pe GPL. Încălzirea este funcționalitatea principală a unui astfel de produs, iar o sobă pe lemne, fără serpentină și sistem de radiatoare atașat, poate menține o temperatură confortabilă într-o încăpere de 16-20 de metri pătrați (cca 22 grade Celsius), emițând suficientă caldură cât timp focul este aprins, dar nu va putea încălzi o casă întreagă.

Cât de mare este cuptorul unei sobe de gătit pe lemne?

Sobele pentru gătit sunt fabricate din oțel extrem de dur, având în general o putere nominală de aproximativ 5-6kW și o greutate de 40-50kg.
În general cuptoarele acestora au dimensiuni diferite, ce diferă de la un producător la altul, avand dimensiuni de aproximativ 390x200x400 mm.

Cum se instalează o sobă de gătit pe lemne?

Aici trebuie luate în considerare materialul și dimensiunile. Astfel, un model cu sobă, din fontă, cu lungimea de 90cm, latimea de 50 cm si inaltimea de 70cm, va cântări în jur de 50kg. Așadar, la montaj, piesa va trebui plasată în așa fel încât să aibă aerisire și să fie situată pe o platformă solidă, ignifugată, deoarece nu va mai fi mutată ulterior.

O astfel de sobă poate funcționa și cu derivate din lemn?

Soba pe lemne se poate utiliza atât pentru încălzirea locuințelor, cât şi pentru gătit, asigură un randament ridicat datorită calității materialelor folosite în construcția sa și a focarului său. Drept combustibil se pot folosi lemne, rumeguș şi peleți.

POATE TE INTERESEAZĂ ȘI:
Cel Mai Bun Blender cu Mixare în Vid
Cel mai bun blender cu mixare in vid

Tehnologia de mixare în vid nu permite încorporarea bulelor de aer în preparate. În felul acesta gustul, aspectul și conținutul nutritiv sunt mult îmbunătățite în comparație cu blenderele clasice.

Cel mai bun Generator de Ozon (Dezinfectare + Eliminare Mirosuri)
Generator de ozon pentru dezinfectare și eliminare mirosuri

Curăță și dezinfectează mașina, casa, biroul cu puterea Ozonului. Cel mai eficient aparat pentru dezinfectarea și purificarea aerului.

Cel Mai Bun Televizor Curbat Pentru Living Room
Cel mai bun televizor curbat pentru living

Acum poți avea și tu acasă un televizor similar ecranelor de cinema, adică de formă curbată. Un astfel de televizor îți dă impresia de scufundare în acțiunea filmului.

Cea Mai Bună Tigaie Adâncă
Cea mai bună tigaie adâncă

Scapă de uleiul care sare pe blat cu ajutorul unei tigăi adânci. Pe lângă prăjeli, aceasta te poate ajuta și la prepararea altor tipuri de mâncăruri gătite.

Cel Mai Bun Filtru de Apă cu Montare sub Chiuvetă
Cel mai bun filtru de apă potabilă cu montare sub chiuvetă

Îți dorești apă filtrată direct de la robinet? Aceste filtre de apă se montează sub chiuvetă și pot fi conectate direct la bateria chiuvetei.

Căutam colaboratori
Dacă te pricepi la scris sau research, te invităm în echipa noastră.
Poți lucra de oriunde ai acces la internet.
Află mai multe