Cum funcționează un robot de tuns iarba?

Un robot de tuns iarba este opțiunea ideală pentru cei care vor un gazon îngrijit, tuns corect și foarte bine întreținut fără efort uman. Principiul de funcționare este similar cu cel al unui robot aspirator. La prima utilizare, aparatul își va face singur o hartă a spațiului pe care o va memora. Practic el se plimbă prin curte, fără să lase urme de roți pe iarbă și tunde o anumită suprafață de iarbă pe care o setezi în funcție de conformația spațiului. Unul dintre procesele care îți va lua cel mai mult timp, va fi plasarea firelor de perimetru și programarea dispozitivului.

Robotul este compus din unitatea de încărcare, care va fi montată într-o poziție pe care cea de-a doua componentă, cea mobilă, o va recunoaște. Încărcătorul trebuie conectat la o sursă de curent, nu neapărat la vedere. Diferența față de o mașină de tuns iarba tradițională este aceea că robotul nu va colecta iarba, dar o va mărunți foarte mult și astfel, aceasta se va descompune și transforma în îngrășământ natural în scurt timp de la tăiere.

Cei mai buni roboți de tuns iarba pentru uz rezidențial

1. Bosch Indego BEST CHOICE

Tunderea gazonului n-a fost niciodată atât de simplă! Interfața om-mașină pentru programare intuitivă și operare facilă. Astfel, lasă-l pe Indego să execute lucrarea în timp ce realizați alte proiecte, cu ajutorul sistemului său de navigare „Logicut“, ce măsoară grădina și calculează cea mai eficientă lățime de brazda. Maximul lui este de 19 cm, strategia cosirii de fășii paralele asigurând prelucrarea rapidă și completă a suprafeței de gazon. Iarba tăiată este repartizată uniform asigurând astfel un bun efect de mulcire și un gazon sănătos. Nu în ultimul rând, consumul minim de curent electric este un mare avantaj, alaturi de zgomotul și poluarea mai reduse decât în cazul mașinilor clasice de tuns iarba.

Video Bosch Indego
Opțiuni cheie
 • Sistem inteligent ce măsoară și calculează suprafața de lucru
 • Strategia cosirii de fâșii paralele
 • Multisenzori ce sesizează obstacolele și le ocolesc
 • Consum minim de curent
 • Încărcare automată

2. Husqvarna Automower PREMIUM

Automower® 450X reprezintă modelul premium din gama de mașini robotizate pentru tuns gazonul. Suficient de inteligentă pentru a depăși provocările peluzelor mari și complexe, cum ar fi multiple treceri înguste, obstacole, teren dur și pante de până la 45%. Navigare prin GPS și o serie de caracteristici, inclusiv Automower® Connect, este modul inteligent de a păstra gazonul verde, sănătos și perfect tuns. Utilizând noua aplicație mobilă îmbunătățită, puteți comunica de oriunde cu robotul pentru tuns gazonul controlandu-l cu ajutorul aplicației mobile . Dacă apare o dificultate, mașină de tuns vă va înștiința. Puteți trimite mașinii pentru tuns gazonul comenzi de pornire, oprire și parcare din orice loc din lume.

Video Husqvarna Automower
Opțiuni cheie
 • 25 cm lățime de lucru
 • Ușor de spălat
 • Ghidare GPS
 • Control Cu Alexa sau Google Assistent
 • Ecran LCD

3. Ruris RXR1000 LA BUGET

Acest robot pentru tuns iarba este perfect pentru o suprafață de lucru cuprinsă între 350 și 1000 mp într-un timp maxim de lucru continuu de 120 minute. Instalarea și pregătirea de lucru se fac foarte simplu și nu necesită cunoștințe tehnice. Robotul este programabil și este eficient indiferent de configurația terenului, acesta putând urca și lucra în pantă de până la 30 grade. În plus, robotul identifică imediat gradul de umiditate și se retrage la doc pentru irigarea gazonului. Robotul se încarcă în aproximativ 2 ore.

Video Ruris RXR1000
Opțiuni cheie
 • Programabil
 • Poate urca pante de până la 30 grade
 • Identifică gradul de umiditate
 • Nu necesită cunoștințe tehnice
 • Suprafață de lucru până la 1000 mp

4. Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 310, 3 lame de taiere, 22 cm latime lucru, 60 mm inaltime maxima taiere, ecran LCD, alarma, temporizator

Mașină electrică robotizată de tuns gazonul Husqvarna Automower 310, 3 lame de tăiere, 22 cm lațime lucru, 60 mm înălțime maximă tăiere, ecran LCD, alarmă, temporizator. Automower 310 este o mașină complet automată, cu 4 roți, concepută pentru zone cu iarbă de mărime medie de până la 1000 mp, cu pante cu înclinație de până la 40%. Tehnologia inteligentă ghidează în mod automat mașina de tuns iarba robotizată prin pasaje inguste. Sistemul de meniuri intuitiv permite setări personale. Mașina de tuns se întoarce la stația de încărcare când bateria necesită reîncărcare.

Video Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 310, 3 lame de taiere, 22 cm latime lucru, 60 mm inaltime maxima taiere, ecran LCD, alarma, temporizator
Opțiuni cheie
 • 3 lame de tăiere
 • Acoperă o suprafață de până la 1000 mp
 • 60 minute durată de încărcare
 • Gestionează pante până la 40%
 • Reglare ușoară a înălțimii

5. Masina de tuns iarba robot Gardena Sileno City 250

Gardena Sileno city 250 este potrivită pentru suprafeţe cu iarbă de până la 250 m patrati și este capabilă să facă față terenului denivelat, chiar pantelor cu înclinaţie de până la 25% datorită tracțiunii puternice a roților din spate. Rezultatul este întotdeauna un gazon perfect întreținut. Dacă este necesar, robotul de tuns iarba se încarcă în stația de încărcare. Cablul de delimitare, care este foarte simplu de așezat, stabilește zona pe care vă tunde Gardena Sileno city 250. Tunde în mod repetat vârfurile ierbii cu margini ascuțite că şi lama de ras. Iarba tunsă rămâne astfel pe gazon că îngrășământ natural.

Video Masina de tuns iarba robot Gardena Sileno City 250
Opțiuni cheie
 • Tracțiune puternică
 • Pentru iarbă medie
 • Capacitate de tăiere mare
 • Funcționează pe ploaie
 • Curățare ușoară

6. Robot taiat iarba gazon Honda Miimo 520

Modelul de față se diferențiază de articolele similare prin faptul că poate fi programat să acționeze pe o suprafață de 3000 m² (cu capacitate de 125 m²/oră). Îți permite să întreții gazonul pe tot parcursul anului, cu efort minim, fiind proiectat pentru a lucra în orice condiții meteo. Totodată, nu reprezintă un pericol pentru animalele de companie care se pot afla în curte/grădină în timp ce robotul funcționează - detectează mișcarea și oprește automat lamele. Este silențios și poate fi programat să lucreze și noaptea, cât despre încărcare, robotul știe când este momentul să se întoarcă spre stația de încărcare.

Video Robot taiat iarba gazon Honda Miimo 520
Opțiuni cheie
 • Suprafată de până la 3000 m²
 • Capacitate de lucru 125 m² / h
 • Zonă de cosit cu înclinație maximă 24 ° / 45%
 • Reglarea înălțimii de tăiere manuală de la 20 la 60 mm
 • Acumulator tip Li-ion 22.2V / 3.6Ah

7. Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 105, 3 lame de taiere, 17 cm latime lucru, 50 mm inaltime maxima taiere, ecran LCD, alarma, temporizator

Mașina robotizată de tuns gazon pentru gazoane de dimensiuni mai mici. Datorită mișcării libere a Automower® Husqvarna, gazonul este tăiat perfect asigurând un aspect frumos asemănător unui covor. Cuțitele taie iarba cu grijă, din toate direcțiile, ajutând-o să crească viguros și creșterea mușchiului este împiedicată eficient. Dimensiunea compactă și greutatea redusă îi sporesc manevrabilitatea în zonele mici și îl fac ușor de depozitat. Potrivită pentru peluze de până la 600 mp cu înclinare maximă 14°. Este potrivit și pentru grădini plate cu puține obstacole. Parcurge alei mai largi și pante line. Mărimea utilajului și roțile mai mari oferă o tracțiune buna chiar și pe suprafețe alunecoase.

Video Masina electrica robotizata de tuns gazonul Husqvarna Automower 105, 3 lame de taiere, 17 cm latime lucru, 50 mm inaltime maxima taiere, ecran LCD, alarma, temporizator
Opțiuni cheie
 • 3 lame solide de tăiere
 • Lățime 17 cm
 • Compactă și ușoară
 • Gestionare pante de 25 grade
 • Fir de ghidare

Întrebări despre roboții de tuns iarba

Pentru ce suprafață este recomandat?

Cele mai multe modele sunt proiectate pentru a acoperi un perimetru mare, însă este nevoie să consulți indicațiile producătorului. Unii roboți pot acoperi suprafețe de 500 m², modele ce operează pe suprafețe 1000 m², iar alți roboți sunt programați pentru maxim 1500 m².

Poate fi operat și pe un teren care are pantă?

Roboții de tuns iarba sunt concepuți pentru a tăia gazonul fără ajutorul tău. Pentru instalare ei memorează limitele spațiului curții dar și tipul de înclinație. Așadar când este programat acesta pornește și poate opera și în pante de până la 30 grade.

Poate fi programat pentru a începe tunderea gazonului?

Robotul de tuns iarba este conceput pentru a tunde gazonul fără intervenție umană și poate fi programat pentru a începe operațiunea. Mai întâi însă, acesta trebuie configurat pentru ca să poată să memoreze limitele spațiului și să recunoască suprafața pe care o are de tuns.

Cum se realizează încărcarea bateriei?

Roboții pentru tuns iarba sunt formați din două componente, una fixă respectiv stația de încărcare și cea mobilă care se ocupă de tunsul gazonului. Stața de încărcare trebuie conectată la rețeaua de curent, la care robotul se întoarce automat pentru încărcare după ce finalizează perimetrul stabilit.

Necesită întreținere complexă?

Robotul de tuns iarba este destinat pentru facilitarea operațiunii de tundere a gazonului și nu necesită mentenanță extra, putând să opereze pe o perioadă lungă de timp în perimetrul în care este programat să întrețină gazonul. În plus, ai putea opta pentru modelele care au senzor de umiditate, care se retrag până când irigațiile se încheie.


Cât de util a fost articolul?

Poate te mai interesează și:

Căutam colaboratori
Dacă te pricepi la scris sau research, te invităm în echipa noastră.
Poți lucra de oriunde ai acces la internet.
Află mai multe