De ce să-ți iei o mașină de tuns iarba cu funcție de mulcire?

Pentru gazon, termenul de ”mulcire” este folosit în contextul utilizării unei mașini de tuns iarba care are un kit de mulcire inclus. Mulcirea are scopul de a scurta timpul de lucru cu gazonul, astfel, iarba tăiată foarte mărunt nu mai trebuie să fie adunată într-un recipient și se transformă în îngrăsământ natural pentru un gazon de invidiat! Acest lucru se poate face dacă iarba nu este prea mare, deoarece mulciul ce va rămâne pe gazon, dacă este prea mare, va crea efect de seră și poate chiar sufoca ori veșteji gazonul.

O mașină de tuns iarba cu kit de mulcire dar și cu recipent pentru colectare este ideală, pentru că o parte din mulci va rămâne în gazon, iar o parte din iarba tăiată va fi colectată în recipient și poate fi ulterior folosită pentru grădina de legume, pentru compost ori aruncată. De ce să te mulțumești cu puțin și să cumperi o mașină de tuns iarba clasică? Mai bine faci o investiție isteață și de durată, prin achiziționarea unei mașini de tuns iarba cu kit de mulcire inclusă, pentru un gazon de invidiat!

Modele bune de mașini de tuns iarba cu mulcire

1. Ruris Dac 150XL BEST CHOICE

Mașina de tuns DAC 150XL include 5 funcții - colectare, aruncare în spate, în lateral, mulcire și funcție de autocurățare. Lățimea de lucru de 50 cm îți va permite să tunzi iarba pe suprafețe de până la 2000 mp. Cât despre înălțimea de tăiere, această poate fi reglată în 5 trepte (între 25-65 mm). Datorită diametrului mare al roților, ai posibilitatea să tunzi gazonul chiar și în zonele înclinate. Confortul este asigurat de sistemul de autopropulsie, generând și eficiență și timp de lucru redus, iar capacitatea de colectare este de 55l.

Video Ruris Dac 150XL
Opțiuni cheie
 • Dispune de 5 funcții: colectare, mulching, aruncare spate și lateral și autocurățare
 • Înălțimea de tăiere cuprinsă între 25-65 mm, asigurând tăierea perfectă a peluzei
 • Înălțimea de tăiere poate fi reglată în 5 trepte
 • Sistemul de propulsie asigură confort în timpul operării
 • Design ergonomic, ce permite manevrarea, operarea și depozitarea facile

2. Texas Razor 5120 PREMIUM

Mașina autopropulsată oferă o manevrabilitate mult superioară unei mașini de tuns gazonul tradiționale, pentru că efortul se diminuează considerabil deoarece motorul , în 4 timpi, termic acționează și roțile din spate care împing mașina, acest lucru ușurând munca mai ales când sacul colector este aproape plin cu iarbă, suprafață este mare. În situațiile în care terenul prezintă denivelări mașina are 6 poziții pentru reglare înălțimii, opțiune ca să tunzi gazonul în diferite direcții. Oferă libertate de mișcare și putere mult mai mare decăt în cazul uneia cu motor electric, fiind recomandată pentru suprafețe de gazon mari sau iarbă înaltă.

Video Texas Razor 5120
Opțiuni cheie
 • Mașina are 4 funcții: colectare, mărunțire, descărcare în spatele sau lateralul mașinii
 • Motorul termic garantează libertate mai mare de mișcare, față de motorul electric
 • Mașina este autopropulsată asigură manevrabilitate superioară
 • Prevăzută cu consolă centrală cu accelerație, soclu și spațiu pentru 2 băuturi
 • Indicator de avertizare atunci când sacul colector este umplut

3. BRECKNER MG 41 AM LA BUGET

Mașina de tuns gazonul marca BRECKNER GERMANY model MG 41 AM este ideală pentru suprafețe de dimensiuni mici și medii. Aceasta este dotată cu un motor de 79.8 cmc, 1.5 kW, șașiu și cuțit de metal. Poate fi reglată pe opt trepte de la înălțimea minimă de 2.5 cm până la maxim 7.5 cm. De asemenea are doua posibilități de colectare/evacuare a ierbii tăiate, colectare cu ajutorul coșului sau mulcire. În cazul mulcirii, iarba tăiată va rămâne ca și îngrășământ natural. Aceasta operațiune este ideală atunci când este posibilă tunderea gazonului cât mai des posibil.

Opțiuni cheie
 • Lățime mare de tundere 40 cm
 • Autopropulsie eficientă
 • Coș colector de 45 l
 • 8 trepte de reglare pe înălțime
 • Întreținere ușoară

4. Masina de tuns gazon RURIS RX300S, 3.5 CP, 45.7 cm

Mașina de tuns gazon RURIS RX300S este dotată cu un motor în 4 timpi de 3.5 CP, având o lățime de lucru de 45.7 centimetri. Acest model poate fi utilizat pentru tunderea ierbii pe o suprafață de până la 1500mp. Un aspect important pentru obţinerea unei peluze perfecte este înălţimea de tăiere a ierbii. La acest model, înălțimea de tăiere este cuprinsă între 25-75 mm, putând fi reglată în 7 trepte, prin acționarea dispozitivului lateral situat la baza şasiului. Cu RURIS RX300S beneficiați de 5 funcțîi într-o singură mașină de tuns gazon: colectare, evacuare în spate, evacuare în lateral, mulching și autocurățare. Diametrul mare al roţilor face posibil tăiatul gazonului şi în zonele înclinate ale solului. Totodată sistemul de autopropulsie oferă confort, eficienţă şi un timp redus de lucru. Mașinile de tuns gazon RURIS sunt robuste și fiabile. Cuva șasiului este din oțel ambutisat ceea ce îi conferă o rezistență mai mare. Sistemul ergonomic de pliere al mânerului şi al sacului colector face că mașina de tuns gazonul să fie simplu de depozitat sau de transportat. Cu mașinile de tuns gazon de la RURIS, grădinăritul devine mult mai simplu. Acestea sunt ușor de utilizat și întreținut, fiind soluția perfectă pentru îngrijirea gazonului.

Video Masina de tuns gazon RURIS RX300S, 3.5 CP, 45.7 cm
Opțiuni cheie
 • Reglare în 7 trepte
 • 5 funcții într-o singură mașină
 • Rezistență mai mare
 • Motor fiabil în 4 timpi
 • Simplu de depozitat sau de transportat

5. Masina electrica de tuns gazonul pe acumulator Karcher LMO 18-33, 33 cm latime lucru, 18 V, 5 Ah, 1 acumulator, functie de taiere, mulcire si inaltime taiere, incarcator rapid

Mașină de tuns iarba LMO 18-33 Battery, un set cu greutatea sa redusă și manevrabilitatea extremă îi permit, să tundă zonele mai complexe de gazon fară efort. Datorită sistemului de cosit 2-în-1, iarba tăiată poate fi colectată în coș sau se întinde pe gazon ca îngrășământ natural folosind accesoriul de mulcire. Când coșul este plin, indicatorul nivelului de umplere arata că trebuie golit. Datorită cuțitului de otel ascuțit, rezultatele de taiere sunt întotdeauna îngrijite și uniforme. În ceea ce privește funcționarea, cu un mâner din spumă confortabil și mânere de acționare pe ambele parti. Butonul de siguranță acționează ca o protecție de siguranță pentru copii pentru a împiedica pornirea neintenționată a dispozitivului. Mânerul reglabil pe înălțime oferă o poziție de lucru confortabilă, iar designul pliabil permite stocarea în spatii înguste. O baterie și un încărcător rapid sunt incluse în pachetul de livrare.

Video Masina electrica de tuns gazonul pe acumulator Karcher LMO 18-33, 33 cm latime lucru, 18 V, 5 Ah, 1 acumulator, functie de taiere, mulcire si inaltime taiere, incarcator rapid
Opțiuni cheie
 • Mașină electrică de tuns gazonul pe acumulator Karcher LMO 18-33
 • 33 cm lățime lucru
 • 18 V, 5 Ah, 1 acumulator
 • Funcție de tăiere, mulcire si inaltime taiere
 • Încărcător rapid

6. Masina de tuns gazon RURIS RX221S, 3.5 CP, 42 cm

Mașina de tuns gazon RURIS RX221S este dotată cu un motor în 4 timpi de 3.5 CP, având o lățime de lucru de 42 centimetri. Acest model poate fi utilizat pentru tunderea ierbii pe o suprafață de până la 1500mp. Un aspect important pentru obţinerea unei peluze perfecte este înălţimea de tăiere a ierbii. La acest model, înălțimea de tăiere este cuprinsă între 25-75 mm, putând fi reglată în 5 trepte, prin acționarea dispozitivului lateral situat la baza şasiului. RURIS RX221 are trei funcții: colectare, evacuare în spate și mulching. Mașinile de tuns gazon RURIS sunt robuste și fiabile. Cuva șasiului este din oțel ambutisat ceea ce îi conferă o rezistență mai mare. Sistemul ergonomic de pliere al mânerului şi al sacului colector face ca mașina de tuns gazonul să fie simplu de depozitat sau de transportat. Cu mașinile de tuns gazon de la RURIS, grădinăritul devine mult mai simplu. Acestea sunt ușor de utilizat și întreținut, fiind soluția perfectă pentru îngrijirea gazonului.

Video Masina de tuns gazon RURIS RX221S, 3.5 CP, 42 cm
Opțiuni cheie
 • Motor în 4 timpi de 3.5 CP
 • Lățime de lucru de 42 cm
 • Înălțimea reglată în 5 trepte
 • Robustă și fiabilă
 • Ușor de utilizat și întreținut

7. Masina electrica de tuns gazonul pe acumulator PXC Einhell GE-CM 36/47 HW Li, 36 V, 2 x 4 Ah Li-Ion, 47 cm latime lucru, 75 L sac colector kit mulcire

Produsul aduce 5 funcții combinate într-o singură mașină: cosire, mulcire, descărcare laterală, descărcare în spate cu deflector și colectare. Acestea oferă funcționalitate maximă și utilizare confortabilă, cu economie de timp, pentru cosire impecabilă. Modelul GE-CM 36/47 HW Li este un ajutor variat în gradină. Cu cele 3 LED-uri arată nivelul de încărcare al bateriilor Power-X-Change, care pot fi utilizate în oricare dintre produsele din seria de sisteme. Motorul fară perii, modulul Vortex Technology și ajustarea centrală a înălțimii de tăiere să furnizeze rezultate exacte. Designul mânerului facilitează curățarea, economisește spațiul de depozitare și se poate regla pe înălțime în trei etape.

Opțiuni cheie
 • Alimentare pe acumulator
 • 47 cm lățime lucru
 • Kit mulcire inclus
 • Sac colector mare de 75 L
 • LED-uri care arată nivelul de încărcare

8. Masina de tuns iarba cu autopropulsie Hecht 551 BS, 150 cmc, 3.5 CP, kit mulcire, evacuare laterala, latime taiere 51 cm

Modelul de mașină de tuns iarba funcționează cu benzină, este echipată cu cutie cu 4 viteze și este recomandată pentru zonele de cosit de aproximativ 1600mp. Lățimea de lucru este de 51 cm, iar înălțimea poate fi reglată de la 25-75 mm. Cât despre sacul de colectare, acesta este confecționat din material textul și este generos - vei putea colecta până la 60 de litri iarbă. Mașina de tuns este livrată și cu capac pentru evacuare laterală și set de mulcire. Greutatea totală este de 33,4 kg, designul este actual, astfel că mașina este ușor de manevrat și de depozitat.

Opțiuni cheie
 • Motor puternic 150 cmc
 • Autopropulsie
 • Lățime tăiere de 51 cm
 • kit mulcire
 • Cutie cu 4 viteze

Întrebări despre mașinile de tuns iarba cu mulcire inclusă

Poate fi reglatâ pe înălțime?

Posibilitatea reglării pe înălțime a mașinii de tuns facilitează procesul de tăiere. Astfel, verifică acest detaliu: treptele de reglaj, respectiv înălțimea minimă și maximă la care poate fi setată mașina. Spre exemplu, unele mașini pot fi setate de la 2,5cm la 6,5 cm, în timp ce altele au înălțimea minimă 1.5 cm, până la 7,5 cm. Așadar, este un detaliu de urmărit la fiecare model de mașină de tuns în parte.

Dispune de coș pentru colectare?

Coșul pentru colectare este un element cheie pentru mașinile de tuns iarba cu mulcire inclusă. De cele mai multe ori, acesta este suficient de încăpător, în timp ce unii producători au acordat atenție mare acestui criteriu, făcând coșul de colectare mare, cu capacitate cuprinsă între 40,45, 50 l.

Funcționează pe curent sau alt combustibil?

Alimentarea este un alt aspect care diferențiază mașinile de tuns iarba. La mașina manuală lamele sunt acționate manual, prin simpla împingere a utilajului, apoi există varianta electrică, care funcționează pe curent electric, este rapidă și potrivită pentru suprafețe de mărime medie, mai avem modelul pe benzină, care este indicată pentru suprafețe mari și oferă mai multă libertate de mișcare și o ultimă variantă, cea cu acumulatori.

Care este lățimea de lucru?

Mașinile de tuns iarba cu funcții multiple, incluzând mulcirea prezintă o serie de caracteristici cheie pentru acest tip de dispozitiv. Lățimea de lucru este unul dintre criteriile importante, întrucât determină eficiența procesului de lucru. Lățimea diferă de la un model la altul, detaliul fiind specificat în descrierea produsului de care ești interesat. Spre exemplu, există mașini de tuns cu lățime cu 35, 38, 40 sau 46 cm.

Motorul trebuie alimentat cu ulei?

Dacă motorul unei mașini de tuns iarba cu funcția de mulcire funcționează pe benzină atunci, motorul trebuie alimentat periodic cu ulei și trebuie schimbat la începutul fiecărui sezon sau la un anumit intervale de ore de funcționare, în funcție de specificațiile producătorului.


Cât de util a fost articolul?

Poate te mai interesează și:

Căutam colaboratori
Dacă te pricepi la scris sau research, te invităm în echipa noastră.
Poți lucra de oriunde ai acces la internet.
Află mai multe